Turun ja lähialueiden radoista

   Huom! Yksittäisistä radoista löytyy lisätietoja frisbeegolfradat.fi-sivustolta.

   Turussa ja lähialueilla on toistakymmentä rataa, joista suurin osa on kaikille pelaajille avoimia ja maksuttomia. Hyviä vaihtoehtoja on lajia ensimmäistä kertaa kokeileville, virkistyspelaajille ja aktiivisille kilpapelaajille. Seuraavassa on suuntaa antava luokitus Turun ja lähialueiden radoista, jonka perusteella voi valita itselleen sopivantasoisia ratoja. Luokitus on 3-portainen ja alueen radat on sen perusteella jaettu eri tasoihin kuitenkin niin, että samoja ratoja on osin eri luokissa. Lista kuhunkin luokkaan kuuluvista radoista löytyy heti ko. luokan yleiskuvauksen jälkeen.

   Pelimahdollisuuksia eri radoilla ei kuitenkaan ole rajoitettu eli vasta-alkaja voi kokeilla lajia vaikealla radalla ja kilpapelaajan voi löytää harjoittelemasta aloittelijaystävällisellä radalla. Ainoan poikkeuksen tästä avoimesta pelimahdollisuudesta muodostavat kesäkaudella järjestettävät viikkokisat. Näistä kisoista, niiden pitopaikasta ja ajankohdasta tiedotetaan erikseen. Frisbeegolfseura 7k ry toivoo, että viikkokisojen aikaan ko. rata rauhoitettaisiin viikkokisaajien käyttöön. Tietysti kaikki harrastajat ovat tervetulleita osallistumaan viikkokisoihin.

   1. luokka / aloittelijoille ja lajia ensimmäisen kerran kokeileville

   Ensimmäisen luokan radat soveltuvat lajia ensimmäisen kerran kokeileville, vasta-alkajille sekä satunnaisesti lajia harrastaville virkistyspelaajille. Radat ovat 9-väyläisiä ja niiden väyläpituus ei ylitä 100 metriä; keskipituus on n. 60 metriä. Maastoltaan ne ovat pääasiassa helppokulkuisia ja mahdollistavat osin myös liikuntarajoitteisten pelin. Monet väylät ovat avoimia, jolloin aloittelijan puutteet heittotarkkuudessa eivät rankaise liikaa virheistä. Ahtaammat väylät ovat lyhyempiä, jolloin tarvetta erikoisheitoille tai pitkille heitoille ei ole. Aloittelijoiden par-tuloksena ko. radoilla voidaan pitää väyläkohtaisesti par 3 -tulosta ja kierrostulosta 27. Tämä on haastava tulos alkuvaiheessa, mutta osoittautuu jonkin aikaa harrastaneille jo varsin tavanomaiseksi. Heittopituuden ei näillä radoilla juuri tarvitse ylittää 50 metriä, että em. tulokseen pääsee. Vasta-alkajien ei kuitenkaan kannata hermostua reilusti yli kolmenkymmenen heiton tuloksistakaan. Helpoin tämän ryhmän radoista on Suvituulen rata Hirvensalossa ja ehkäpä haastavin on Paimion frisbeegolfrata.

   Määritelmiä, joiden perusteella kannattaa valita 1. luokkaan kuuluva rata:

   • kokeilet lajia ensimmäisen kerran
   • ikäsi ja/tai fyysiset ominaisuutesi vaikuttavat merkittävästi pelin kulkuun
   • yrität vasta omaksua alkeistason tekniikkaa
   • kierrostuloksesi ko. radoilla on useita heittoja yli par-tuloksen
   • tunnet heikosti lajin sääntöjä ja turvallisuusnäkökohtia
   • heittopituutesi on maksimissaan n. 50-60 metriä
   • tunnet ja osaat auttavasti käyttää maksimissaan 2 erilaista heitto-otetta

   2. luokka / aktiivisille perusharrastajille

   Toisessa luokassa radat ovat haastavampia ja pidempiä; keskipituus on n. 75 metriä. Maasto on monipuolista, pinnanmuodot suurempia ja hyvä tulos vaatii hallitumpaa heittotekniikkaa. Tässä ryhmässä haastavimpia ratoja ovat Kaarina ja Parainen. Myös Urheilupuiston ja Salon Pahkavuoren radat vaativat pelaajalta hyvää kiekonhallintaa; väylillä on runsaasti korkeusvaihtelua.

   Määritelmiä, joiden perusteella kannattaa valita 2. luokkaan kuuluva rata:

   • arvostat pelimukavuutta ja harrastat frisbeegolfia lähinnä kesäkaudella
   • hallitset perustekniikan ja pystyt hyödyntämään erilaisten kiekkojen ominaisuuksia
   • kierrostuloksesi ko. radoilla on par-tuloksen tuntumassa
   • tunnet lajin perussäännöt ja turvallisuusmääräykset
   • heittopituutesi on maksimissaan 100 metriä
   • tunnet ja osaat käyttää korkeintaan neljää erilaista heitto-otetta/-tyyliä

   3. luokka / aktiiviharrastajille ja kilpapelaajille

   Kolmas luokka tarjoaa suurimmat haasteet niin aktiiviharrastajalle kuin kilpapelaajallekin. Väylien keskipituus on n. 110 metriä. Esimerkiksi Lausteen radalla hyvän tuloksen pelaaminen edellyttää jo noin 100 metristä draivia, tarkkoja lähestymisheittoja sekä hyvää puttitekniikkaa. Lausteelta löytyy sekä pitkiä avoimia väyliä että hieman lyhyempiä, mutta erittäin kapeita ”puurännejä”.

   Määritelmiä, joiden perusteella kannattaa valita 3. luokkaan kuuluva rata:

   • harrastat lajia ympäri vuoden
   • pystyt pelaamaan par-tulokseen tai alle ko. radoilla
   • tunnet hyvin suurimman osan lajin säännöistä ja turvallisuusmääräyksistä
   • heittopituutesi on yli 100 metriä
   • tunnet ja osaat tottuneesti käyttää vähintään neljää erilaista heitto-otetta/-tyyliä